Lozerse Floraliën

Lozerse Floraliën

LozerCultureel wil mensen op een veilige manier laten genieten van iets speciaals. Met een ambitieus project wil ze de kerk O.L.V. van Bijstand omtoveren tot een oase van bloemen en planten. Met honderden, zo niet duizenden, wordt een ervaringsruimte gecreëerd die eer brengt aan het sacrale van deze … “bloemenkerk”.
Van 1 tot 31 mei is de kerk open van 9u ’s morgens tot 18u ’s avonds. Elkeen van eender welke overtuiging, kan pelgrim worden van en in deze merkwaardige tijd. De open deuren heten jullie dan welkom voor een beklijvend bezoek en een ontmoeting met het universele Numen.

Bloemenkunstenaars Peter Bral, Leen Claus en Adriën Dhuyvetter zullen samen met vele enthousiaste medewerkers
een monumentale creatie realiseren die een ode wil zijn aan “het Leven en aan de Levensvreugde”.
Traditiegetrouw is de kerk van Lozer in de meimaand een gebedsoord die eer betoont aan de H. Maagd Maria, Moeder Gods. De jaarlijkse ommegang kan en mag dit jaar waarschijnlijk niet door gaan in de gebruikelijke vorm. Maar, … met de vele bloemen keren we terug naar de tijd van de jaarlijkse bloemenhulden”. Elkeen bracht destijds bloemen of bloesems aan uit de eigen tuin of omgeving. In deze hulde participeerde de hele gemeenschap.
Dit wil LozerCultureel nu weer oppikken. Daarom doen we een oproep tot allen die dit project genegen willen zijn: van Zingem en Huise, tot Nokere, over Wannegem en Lede, Ouwegem en de Marolle tot Kruishoutem en uiteraard … zeker ook Lozer. Breng ons bloemen en bloesems uit eigen tuin of omgeving. Of heb je boompjes, struiken of bloeiers in pot die we even mogen gebruiken, even goed en zelfs heel graag. Wie rozen kweekt of
zelfs orchideeën koestert, mag niet twijfelen. Zo worden allen die ons bijspringen Meters en Peters van dit initiatief. Slijp dus allen de scharen en snoeitangen en breng uw “offer” naar de kerk van Lozer op 28 en 29 april, op 5 en 6 mei, op 12 en 13 mei, telkens tussen 18 en 20u. We zijn tevens nog op zoek naar héél wat vazen.

LozerCultureel is jullie hiervoor ontzettend dankbaar. Graag een seintje vooraf naar 0470/08.21.30. Wij durven dromen van een bijzonder resultaat waar vele mensen ontzettend zullen van genieten.

Dit is echter nog niet alles: onze dorpsherder droomt ervan hieraan nog een poëtische toets toe te voegen. E.H. Joost De Boever wil naast de vreugde van de bloemen ook een link met de schoonheid van de taal. Hij zal een paar gedichten schrijven over “bloemen”. Maar, … hij wil jullie ook aan het schrijven zetten. LozerCultureel doet via deze weg een oproep aan alle taalliefhebbers van Kruisemse bodem om zich aan de schrijftafel te zetten. Stuur vervolgens uw gedicht, sonnet of haïko naar Lozerstraat 18 t.a.v. E.H. De Boever of jdb.eine@proximus.be. Een aantal schrijfsels zal kalligrafisch zijn plekje krijgen in onze Bloemenkerk of in een bundeltje.

Wie zich betrokken weet, ons op één of andere wijze wil helpen, hetzij met raad of daad, gelieve ons te contacteren: lozercultureel@hotmail.com of 0470/08.21.30. Van harte dank.

Hugo De Jonghe, Christian Nachtergaele, Roland Van Huffel, Lut Ollivier, Françoise Mortier, Guy Van Houtte

Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie

kerk O.L.V. van Bijstand
Lozerstraat 18a
9770 Kruishoutem (Kruisem)