Lichttorens op reis

Lichttorens op reis

Dit is een oproep aan alle inwoners met de vraag naar een bestemming voor de lichttorens.

Kruisem Verlicht werd in november van vorig jaar in het leven geroepen om onze gemeente “te verlichten” in de periode dat de laatste dagen van het jaar extra donker werden door de Corona-pandemie. Als eerste ineen hele reeks acties werd in elke dorpskern van onze gemeente een Lichttoren geplaatst. De toren was meteen het symbool van de missie van Kruisem Verlicht: inwoners verbinden, solidariteit bevorderen, werken aan een warme samenleving. Vele acties later zijn de torens ondertussen plekken van verbinding en inspiratie geworden. Schoolkinderen, lokale kunstenaars, knutselaars, zorginstellingen en andere enthousiaste vrijwilligers versierden de torens en gaven hiermee een creatief verbindend signaal aan de bevolking. Deze week nog wordt een prachtig paneel van het kunstatelier van Heuvelheem bezorgd om de toren van Lede aan te kleden.

Het schepencollege liet echter aan Kruisem Verlicht weten dat de lichttorens van hun huidige publieke plaatsen moeten verdwijnen. Aldus zijn we op zoek naar een nieuwe plek waar de torens hun rol voor de inwoners van de gemeente verder kunnen vervullen. Aangezien Kruisem Verlicht een project is van inwoners voor inwoners, vragen we dan ook graag aan jullie waar we de torens kunnen plaatsen. Heb jij een plekje dat publiek zichtbaar of zelfs toegankelijk is en waar je wil helpen het licht in onze gemeente verder te verspreiden, dan horen we het graag. Heb je een suggestie van een mooie plaats in onze gemeente, laat het ons weten. We onderzoeken de plaatsingsmogelijkheid. Mail naar torensopreis@kruisemverlicht.be Zo kunnen we samen de torens een mooie verdere reis door onze gemeente bezorgen.

Wat aanvullende info voor wie een nieuwe plek wil aanbieden:

  • de toren is iets meer dan 1m diameter en ongeveer 2m50 hoog
  • de lamp in de toren is een zuinige ledlamp die met een timer automatisch kan worden aan en afgezet (tijdens de zomermaanden pakweg tussen 22u en 24u). We vragen dus wel een stopcontact waar de toren zijn licht mee kan aangestoken worden.
  • de toren dient publiek zichtbaar te zijn (benaderbaar is nog beter zodat de kunstwerken die eraan bevestigd worden, kunnen bewonderd worden)
  • indien er nieuwe kunstwerken of activiteiten rond de toren worden georganiseerd, dan word je uiteraard geconsulteerd voor overleg over de impact hiervan op jouw plek
  • de toren blijft eigendom van Kruisem Verlicht. Indien u na een tijd de toren wilt laten verwijderen, dan zoekt Kruisem Verlicht een nieuwe plek voor de toren
  • indien je zelf de toren wilt versieren, dan vinden we het fijn als we dat in overleg kunnen beslissen en organiseren. Structurele veranderingen aanbrengen is sowieso niet mogelijk (geen gaten maken, schilderen, nagels in kloppen etc.)

Bekijk hieronder de reis van de lichttorens tot vandaag. Klik op de foto en op de "i" voor meer info.

Bekijk ook de lanceringsfilm waarin de lichttorens door de lichtmeesters voor het eerst werden aangestoken: een feëriek moment!