De nacht van de Huisekoutermolen

De nacht van de Huisekoutermolen

Op 24 en 25 april vindt de 20ste editie van de Erfgoeddag plaats. Dit jaar staat de Erfgoeddag in het teken van De Nacht.

De vzw Oost-Vlaamse Molens neemt deel aan de Erfgoeddag op een bijzondere manier. Tijdens de nacht van zaterdag 24 naar zondag 25 april zal de Huisekoutermolen in Kruisem de hele nacht draaien in een bijzondere nachtverlichting.

Het "nachtmalen" is niet zomaar een evenement dat voor Erfgoeddag wordt georganiseerd. Als je weet dat er gemiddeld maar 100 dagen in Vlaanderen zijn waarbij er genoeg wind is om te malen, dan kan je als molenaar enkel genoeg productief zijn als je ook ’s nachts maalt. Windmolens draaiden dus heel vaak ’s nachts. Tijdens de “erfgoednacht” van zaterdag 24 april brengen we dit in herinnering. Peter van Hee en Jos Hooghe zullen als vrijwillige molenaars, net zoals destijds, de nacht doorbrengen in de molen en op gezette tijden echt malen.

Kruisem Verlicht zorgt, hoe kan het ook anders, voor de feeërieke verlichting en zal ook de nachtelijke activiteiten live streamen op facebook. Volg dus zeker de facebookpagina van Kruisem Verlicht.

Praktisch:

  • Vanaf 18u starten de molenaars met hun voorbereidingen, zal de molen draaien en er op diverse momenten gemalen worden.
  • De feeërieke verlichting valt te bewonderen vanaf zonsondergang, wat rond 21u zal zijn. Vanop grote afstand zie je dan de molen in heldere kleuren.
  • Je kan in bubbels van maximaal vier personen, met mondmasker wandelen rond de molen. De molen en het terrein errond zelf kan niet betreden worden omwille van de coronamaatregelen.
  • Wie wil, kan kiezen voor een wandeling in de ruimere omgeving die langs de molen passeert (klik hier voor route). Je kan de molen vanop meerdere locaties zien schitteren in het landschap.
  • Hou rekening met de nog altijd geldende avondklok (van 0 tot 5 uur) als je zaterdagavond komt kijken.

Ontdek hier de Huisekoutermolen.